Startsida        
Bilder 2009 och tidigare Bilder 2010 Bilder 2011 Bilder 2012 Bilder 2013
Bilder 2014  Bilder 2015 Bilder 2016 Bilder 2017 Bilder 2018
Mjödbussen        
Honungsslungor        
Bilder 2019
 
israel almonds Februari 2019

På studieresa till Israel. Här är en mandelodling som sträckte sig så långt ögat nådde. Biodlaren fick bra betalt för att ställa ut bin för pollinering. Så tidigt på året finns inga andra insekter som klarar av pollingeringen. Utan bin, inga mandlar. Det hade regnat ovanligt mycket och marken var lerig.

isrel beekeeper Februari 2019

Bina var generellt väldigt fromma i Israel. Här är en storskalig drottningodlare som säljer drottningar till andra yrkesbiodlare. Bina satt snällt kvar på ramarna när han öppnade kupa efter kupa, något annat hade inte gått att sälja.
gnesta biodlare  Maj 2019

Nu har våren kommit till Sörmland. Gnesta biodlarförening  har vårmöte i ordförande Alexandras hembiård i Gåsinge utanför Gnesta. Just den här dagen blåste iskalla vindar.
beehive Maj 2019

Bina samlar vårens överflöd av pollen.
drottningodling Maj 2019

Dags att odla drottningar. Här förbereder Björn lister med konstgjorda drottningceller.
omlarvning Maj  2019

En pannlampa är till bra hjälp när man skall lyfta över millimeterstora larver till odlingslisterna.
frigolitkupor Nya kupor målas utomhus i vårsolen.
kuppallar Nya pallar för bikupor snickrar vi ihop utomhus.
biodlarskor Dom här skorna har gjort sitt i Björnlunda Honung efter ett antal år. Nu åker de i soporna.
avläggare Juni 2019

Här kollar vi att drottningarna blivit parade i avläggarlådor, och flyttar sedan över bina till större lådor där samhällena kan växa till sig under sommaren.
bug Juni 2019

Den här filuren landade på handsken när vi jobbade med bina. Alla insekter är välkomna.
korsspindel juli 2019

En korsspindel kalasar på ett bi. Det är naturens gång, spindlarna måste ju också äta.
wasps juli 2019

Bålgetingar dricker sockerlag som läcker från en pump. De äter massor med bin under sommaren, och det tycks bara bli fler och fler av dem. Men på det stora hela gör de ingen skada i bisamhället.
honungsslungning Aug 2019

Honungsslungningen är i full gång. En begagnad elektrisk åkstaplare fungerar som lyft åt pallar med honungslådor. Honung är tungt, inte minst om man lyfter hela dagarna.
vax aug 2019

Om det fanns ett världsmästerskap i fula honungsramar så skulle den här ligga bra till. Den här ramen åker i vaxsmältaren.
bikupor aug 2019

Det blev honung även i år, trots att det var väldigt torrt. Dock inte lika torrt som rekordtorkan 2018. De här kuporna står mitt i skogen i Aspa, men bina hittar nektar ändå.
fodring av bin aug 2019

Bina måste få socker som  ersättning för den honung som biodlaren tar, annars svälter de ju ihjäl under vintern. Med pump slipper man bära ut tonvis med sockerlösning till kuporna.
bifordrare aug 2019

Bina har tömt 20 liter sockerlösning på några dagar. Här slickar de rent det sista i foderlådan. Ser du drönaren som också vill vara med och äta?
bikupor aug 2019

Nu har vi skattat, dvs skördat på biodlarspråk, årets honung. Bina är på väg in i kupan efter att ha blivit blåsta ur skattlådorna. En foderlåda full med sockerlösning sitter på överst.
honung September 2019

Resultatet av en hel sommars slit med bina. Honungen rinner ur en f.d mjölktank. Det är en härlig syn för en biodlare. Nu slipper man hamna i lyxfällan det här året.
bilar nov 2019

Det går bra för svenska yrkesbiodlare, av deras bilar att döma. Ett litet gäng, alla medlemmar i Biodlingsföretagarna, samlades för en helg på "after skörd" för att diskutera biodling.