Startsida        
Bilder 2009 och tidigare Bilder 2010 Bilder 2011 Bilder 2012 Bilder 2013
Bilder 2014  Bilder 2015 Bilder 2016 Bilder 2017 Bilder 2018
Mjödbussen       Bilder 2019
Honungsslungor        
Bilder 2011  

 

Så  här ser det ut där jag tappar upp honungen på burk. Lokalen är ett f.d mjölkrum. Hela verksamheten är IP-livmedelscertifierad.   Från vänster ser man en tank med ett kraftigt rörverk, varifrån honungen pumpas upp till en doserare, som i sin tur styr ett roterande bord. Fyllda burkar vandrar ut till höger, där locken trycks på med tryckluft. Fyllda burkar stoppas i kartonger, som staplas på pall och körs in i kylrum.
 

 

 

Här har kartongerna vuxit på höjden på pallen. Till höger syns värmekammaren, där honungen värms försiktigt innan den tappas.
 

 

Oktober.
På en skogspromenad fann jag tre prima bikupor av lite äldre datum.
 

 

23 oktober


Bina flyger denna milda höstdag, men kanske är det sista tillfället att gå på toan för dem på fem månader. När kylan och vintern väl är här måste de sitta inne till mars eller april nångång.
 

 

12 oktober
Foderlådorna sitter på ett par avläggare. Hösten är här med sköna färger.
 

 

2 augusti
Så här skall det se ut när man lyfter bort locket på kupan, proppfullt med snälla bin.
De här bina sitter snällt kvar på ramarna, inte ett bi flyger upp. Man kan klappa dem på magen utan att de sticks.

 

 

27 juli
Sista honungen skall skördas. De här kuporna står i en glänta mitt i skogen, som är binas naturliga habitat. Förvånansvärt mycket nektar finns i skogens alla träd och blommor.
 

 

20 juli
Dags för skörd. Här står jag själv, en snart 50-årig gubbe, iklädd rymddräkt. Nere till vänster syns lövblåsen, som tömmer en skattlåda från bin på några sekunder. Blir inte bina arga när man blåser ut dem? Nej, tvärt om, de hinner knappt reagera, och kryper snabbt in i kupan igen.
 

 

20 juli
Ett släp kommer lastat med honung.
Honungslådorna står på små egentillverkade pallar, som körs av från släpet och in i slungrummet med en pirra.
 

 


20 Juli
Henrik sommarjobbar i slunglokalen.
Ramarna körs här genom en avtäckningsmaskin, som skär bort vaxet innan ramarna kan slungas.

 

 

Juli
Vid flustret.
(De svartvita bilderna är tagna med Kodak T-Max 100 film i en Nikon FM3a, framkallade i tvättstugan, och slutgiltigen scannade. Jag gillar den analoga tekniken, som ger väntan på och ibland överraskning över bilderna.)
 

 

7 juni
Drottningar i bur, färdiga för transport ut i bigårdarna. En låda av frigolit håller lagom temperatur under transporten. I varje bur finns en liten klump med sockerdeg, och några följebin. Att odla drottningar hör till det viktigaste arbetet för en yrkesbiodlare, om man vill ha snälla, flitiga, friska och svärmtröga bin.
 

 

13 juni
En fröjd för biodlaren att se. Bina bygger ut mellanväggar och fyller vaxkakorna med honung i rasande fart.  Vaxet är vitt till färgen när det är nyproducerat av bina, med tiden gulnar det.
 

 

3 juni
Bisvärm i träd. Svärmen hade satt sig på en gren 25 meter från sin kupa, i lagom höjd för att fångas in. Ett par kilo vägde klumpen, och den lät sig snällt fångas i en ny kupa. En gång i tiden svärmade alla bisamhällen minst en gång per sommar, med buckfastbin i kuporna är svärmningen sällsynt, biodlaren kan koncentrera sig på att hämta hem honungen i stället för att jaga svärmar.
 

 

30 maj
Maskrosen blommar. Bilar rostar. Maskrosen är underskattad av de flesta förutom bin och biodlare. Den ger en härligt smakrik honung, knallgul till färgen.
 

 

30 maj
Kuporna börjar växa på höjden, de har fått två till fyra skattlådor. I mitten står två avläggare.
 

 

27 april
Studieresa till Danmark med Biodlingsföretagarna. Vi besöker Poul Erik Sörensen på Bakkegardens Biavl, som är en fenomenalt duktig avlare av buckfastbiet. Här är våren minst en månad tidigare än i Mälardalen.
 

 

20 april
Viden är på väg att slå ut. Det är en viktig växt på våren för bina.
 

 

18 april
Björn, 14 år, kollar i bikuporna för första gången denna vår.
 

 

22 mars
Första vårdagen, tolv grader varmt och bina flyger.
Vi biodlare säger att de "rensar", dvs de går på toan efter att ha hållit sig i fem sex månader.
 

 

2 februari 2011
Snön ligger ännu djup, men när solen gassar känns det som om våren är runt hörnet.
 2 februari 2011
 Ett par plusgrader. Bina ser ut att må bra. Inte mycket döda bin på bottnarna, och de surrar lugnt.