Startsida        
Bilder 2014 Bilder 2013 Bilder 2011 Bilder 2010 Bilder 2009 och tidigare
Mjödbussen Bilder 2015 Bilder 2016 Bilder 2017 Bilder 2018
Honungsslungor       Bilder 2019


Bilder 2012


 

30 maj

En glad bil. Jag köpte en tio år gammal skåpbil med 13 kubiks lastutrymme i vintras. Den går som en klocka, lastar enormt, och var redan bucklig i alla hörn, så det är bara att gasa in i skogen och ut på åkrarna fram till kuporna.

28 maj

 Skattlådor lastade i bilen. Det tar sin goda tid att fylla den upp till taket. Biodling handlar väldigt mycket om att förflytta material från en plats till en annan. Biodling är en materialsport.

30 maj

Kuporna har fått fler skattlådor. Det har varit bråda dagar att få på tillräckligt med lådor den senaste tiden. Början av maj var rena vintern, sedan kom högsommarvärme.

26 maj

Kuporna börjar växa på höjden. Maskrosdraget har denna vår varit kraftigt, eftersom det sammanföll med en liten värmebölja. Gräset växer likaså, trimmern har här kommit till användning. (Bilden tagen med iphone.)

17 maj

Myror har helt tagit över en svag avläggare. Tidigt på våren kan myror vara ett problem för bina, som inte alltid kan försvara sig. Bina tog till flykten när de insett att de förlorat sitt bo, se bilden nedan.

17 maj

Årets första svärm, en rymmarsvärm, satt i markhöjd på en liten björk. De vandrade glatt in i kupan.

25 mars

Vårsolen värmer. Bina är ute och flyger. Inne i kuporna lägger drottningarna de ägg som skall bli vårens och försommarens arbetsbin.

13 mars

Ännu är naturen grå och ödslig. Övervintringen har gått väldigt bra, inte många samhällen har strukit med.

25 feb.
Bina rensningsflyger i vårsolen. Än finns ingenting  för bina att hämta i naturen, förutom vatten att dricka.
Snön låg djup för bara några dagar sedan.

25 feb.
Det är bra att bina är ute och flyger så här tidigt på året, det minskar risken för utsot längre fram. Utsot är ungefär lika kul som det låter, bibajs överallt inne i hela kupan, när bina inte kunnat komma ut på grund av kyla och snö.

 

 

25 feb.
Ca 10 % av alla bisamhällen i Sverige dör en normal vinter. Här är ett av dem. Orsaken gick nu lätt att se, det fanns nämligen döda drönare bland de döda bina. Det betyder att samhället var drottninglöst sent på hösten, och dömt att gå under.

 

25 feb.
Fullt med döda bin i botten.