Startsida          
Bilder 2009 och tidigare Bilder 2010 Bilder 2011 Bilder 2012 Bilder 2013 Bilder 2014
Bilder 2015 Bilder 2016 Bilder 2017 Bilder 2018 Bilder 2019  
Mjödbussen          

 

Honungsslungor


 

   
Handvevad honungsslunga Här är min allra första honungsslunga, köpt 1995 för 500 kr av en gammal dam vars make hade varit biodlare.  Fungerade fint trots många år på nacken. Oj vad lycklig jag var när den första honungen började rinna ur den. Jag tror att den tillverkades av tyska Graze under tidigt 1900-tal. Byggd i gjutjärn, plåt och ståltråd. Slungan gav jag bort till en nybörjare. Min grabb Björn gillade att jobba på den tiden
Honungsslunga graze Min andra slunga, en 5-ramars självvändande Graze, köpt begagnad. Mina langstrothramar passade inte i denna slunga, så den såldes snabbt. Hastighetsreglage är pinnen som sticker ut undertill, praktiskt att slippa vrida på något vred med händer kladdiga av honung.
Honungsslunga cmf Min tredje slunga, en 6-ramars CMF, tysk kvalitet, dvs mycket hög kvalitet, köpt begagnad. Ingen automatik, vilket krävde mycket passning. Den fungerade bra i flera år upp till nästan 200 samhällen, men det var frustrerande att bara kunna slunga sex ramar åt gången. Den blev för liten till slut, och såldes.
honungsslunga En 3-ramars gammal CMF som jag fick på köpet när jag köpte några kupor. Den använde jag som vaxcentrifug någon säsong.
honungsslunga cmf CMF 8-ramar, helautomatiskt, köpt 2005. Här är slungkorgen urplockad och rengjord. Den här använde jag fram till 2012, tillsammans med radialslungan nedan. Den tar 16 ramar 3/4 langstroth. Tysk kvalitet in i minsta detalj, byggd som en stridsvagn. Den första slunga jag köpt ny. Helautomatiken är nödvändig när man slungar hela dagarna.
honey extractor Dadant Dadant 20-ramar radial, som tar 36 st 3/4 langstroth ramar om man packar tätt. Amerikansk hobbykvalitet, köpt ny från USA för att priset var lågt. Motorn amerikansk 110 volt, men funkade bra med omformare. En radialslunga behöver större diameter än den här för att gå stabilt. Inte längre i min ägo.
honungsslunga Lyson 42-ramar radial. En polsk slunga köpt begagnad 2011. Den är någon slags kopia av den tyska CMF, men både priset och kvaliteten är polsk, dvs något lägre. Den har tillräckligt stor diameter för att gå utan vibrationer. Ingen automatik. En radialslunga måste accelerera långsamt, och det sköts bäst med automatik. Jag kapade hållarna för ramarna och fick en 54-ramars slunga.
slunga Helautomatisk 42-ramars Lyson. Köpt 2013. Likadan som den ovan, men med helautomatik. Förhoppningsvis så håller den några år.