Startsida        
Bilder 2013 Bilder 2012 Bilder 2011 Bilder 2010 Bilder 2009 och tidigare
Mjödbussen Bilder 2015 Bilder 2014  Bilder 2016 Bilder 2018
Honungsslungor       Bilder 2019
Bilder 2017  
Ny honungslokal feb 2017

Äntligen har Björnlunda Honung egna tillräckligt stora lokaler! Det tog 15 år av hårt arbete, men till slut fanns den där i verkligheten. Slut på dålig logistik, spring i trappor och körningar mellan tre olika byggnader. Nu kommer vi att slunga honung, ha lager, burkning, snickeri, vaxhantering, m.m. på en och samma plats, och det finns gott om utrymme att expandera hela verksamheten. På bilden pågår golvslipning, inför målning med epoxifärg.
snow januari 2017

Blommorna reas ut, för nu skall det bli honungsfabrik i blomsterhandeln i Björnlunda.
floor feb 2017
En annan del av lokalen. Även den skall få nytt golv.
golv mars 2017

Golvet målas. Det hade kostat en förmögenhet att låta proffs göra slipning och målning, så  jag gör det själv. Till vänster syns att byggnaden varit blomsterhandel tidigare. Det är ett fantastiskt ljus i hela lokalen, tack vare takfönster.
lastning  april 2017

Första lastningen med egen truck. Ett par pallar med ramar kom från LP:s Biodling . Oj vilken skillnad mot att bära allt för hand. Härlig känsla.
door april 2017

Det dammar när man river gammalt gips för att kunna sätta in en ny dörr. Det blir inga trösklar på de nya dörrarna, för att pallar med honung skall kunna dras från ett rum till ett annat.
krokus april 2017

Krokusen blommar den 2 april.  Nu är våren här!
rat_mummie  mars 2017

När jag plockade bort gammal isolering i en vägg hittade jag denna mumifierade råtta. Den hade krupit in i glasullen och blivit kvar där.
fodring mars 2017

Björn fodrar bin den kalla våren 2017. Fem kilo socker per samhälle ger vi, för att bina skall klara sig till midsommar om det blir en fortsatt dålig vår och  försommar.
dött bisamhälle mars 2017

Ett samhälla har svultit ihjäl. De döda bina som Björn skakar av mot en sten blir mat år myrorna. Runt kuporna växer hasselbuskar, som är den växt som blommar allra tidigast i Sörmland. Den ger gott om pollen för bina, om bara vädret tillåter flygning. Det kan vara lite tufft för ett bi att ge sig ut när snön ligger kvar och det bara är fem sex grader i luften.
p500 maj 2017

Så här ser en Paradise Honey P 500 vaxskruv ut inuti, ifall det var någon som undrade.
Det tar ett par dagar att pilla isär och få den riktigt ren.
gjutning maj 2017

Betonggolv skall gjutas i den del av lokalen som varit växthus tidigare. Det blir 220 kvadratmeter lagerutrymme. Stampat jordgolv fungerar bra i en blomsterhandel, men sämre om man vill dra tunga pallar med honung.
paradise honey extracting line maj 2017

Slunglinjen börjar komma på plats. Det är mycket att fixa i en ny lokal.
honeyflow juli 2017

Bina flyger så att det dånar, och kuporna växer på höjden för att ge plats åt mer honung.
honey in plastic jar Augusti 2017

Nyskördad flytande honung på väg till kunder.
besswax oktober 2017

Fulramar som skall smältas ned. Bina har byggt ut vaxet med mest drönarceller och andra underliga former på cellerna. Ramarna fungerar i skattlådorna, men inte i yngelrummet, och de sorteras därför bort och smälts ned till klumpar. Det blir ca 100 gram bivax per ram, eller ca 1 kg per kupa och år.
beeswax dec 2017

Ca 500 kg bivax som skall skickas iväg för valsning till mellanväggar. Jag köper aldrig vax utifrån, för att slippa riskera att få in kinesisk paraffin eller kemikalier i mina bikupor. Kineserna är väldigt duktiga på att förfalska både bivax och honung. Det enda man kan göra åt det är att äta svensk honung, för att stödja svenska biodlare. Ursprungsmärkning av honungen på burkarna skulle hjälpa kunderna att välja, men svenska politiker tycker av någon anledning inte att konsumenterna skall få veta varifrån honungen kommer.