Startsida        
Bilder 2013 Bilder 2012 Bilder 2011 Bilder 2010 Bilder 2009 och tidigare
Mjödbussen Bilder 2015 Bilder 2016 Bilder 2017 Bilder 2018
Honungsslungor       Bilder 2019
Bilder 2014  
honungsburk 27 september 2014

Nyslungad flytande honung sålde jag på Bondens egen Marknad i Malmköping.
bikupor som välts 20 augusti 2014

Här har någon varit framme och vält omkull en bikupa. Spår från en bil som rivstartat fanns i gräset. Bin försvarar sig när man ger sig på deras bon, förhoppningsvis fick vandalerna känna av att bina har gadd.
Bee queen 26 juli 2014

En drottning lägger ägg, omgiven av sina systrar. Den gröna färgen visar att hon är född 2104. Hon föddes i ett kläckskåp en månad tidigare. Då passade biodlaren på att färgmärka henne.
beekeeper 3 juli 2014

Det har varit ovanlig kallt i flera veckor. Bina i de här kuporna har trots det jobbat på bra. Imir, 17 år, sommarjobbar hos Björnlunda Honung.
apidea 25 juni 2014

Parningskupor på väg hem. Drottningarna i dessa små s.k apideor är nu parade med buckfastdrönare av bästa kvalitet i Thomas Rafsteds bigård i Tystberga i Sörmland.
mating_yard 3 juni 2014

Drottningodling. Parningskupor med oparade drottningar är utplacerade i skogen. Det brukar ta ett par veckor innan drottningarna är parade och äggläggande.
beehives 27 maj

Nu har maskrosen blommat över, och iskyla från norr har dragit ner över landet. Ett par skattlådor börjar fyllas med honung. Bina behöver mer plats och har totalt fyra skattlådor.
dykare 12 maj

En dykare som landat på rygg. Den var ca fyra cm lång och hade  fyra ben. Insekter har annars sex ben. Jag trodde först att det kommit kackerlackor till mitt honungshus, men dykaren är en vattenlevande skalbagge som ibland tar fel på blänkande ytor och vatten när den flyger. Den här hade flugit in i bilens framruta och blivit liggande på motorhuven.
bigård 22 april
 
Våren har varit rekordtidig och varm. Kuporna har fått spärrgaller och två skattlådor. I gamla biodlingsböcker stod det att man bara fick ge samhället någon ram i taget, annars kunde bina frysa ihjäl. Nuförtiden går det bra att ge flera lådor åt gången.
bigårdskylt 14 april

Skyltar är uppsatta i de flesta bigårdar. Där står vem som äger bikuporna, telefon och webadressen till denna hemsida.
I just den här bigården har hackspetten lärt sig att hacka sönder frigoliten i kuporna, och att ta för sig av bina. Plywood kommer de dock inte igenom.
beehive 9 april

Så här ser en traditionell engelsk bikupa ut. Den står på Quince Honey Farm i Devon i sydvästra England, en av de biodlingar som  Biodlingsföretagarna besökte på sin årliga studieresa.
vintergäck 5 mars

Vintergäck
 (Eranthis hyemalis) tittar upp. Ett vårtecken om något.
honey extractor 28 februari 2014

En ny honungsslunga har anlänt. Den tar 54 ramar åt gången, och är en del i en s.k. slunglinje. Ramarna skjuts in från sidan, och biodlaren slipper lyfta ramar i och ur slungan för hand.
beecycle 23 Feb
Cykeln är ett bra träningsredskap och transportmedel för att kolla hur bina mår i olika bigårdar.

Bina sitter lugnt inne och surrar och har gott om foder kvar.
bigård 19 feb.

Bina var ute och flög denna milda vinterdag. I skogen bakom kuporna syns hasselbuskar, som är en viktig pollenkälla för bina de allra första vårdagarna.
billingehus 8 feb.

Biodlingsföretagarnas årsmöte på Billingehus i Skövde. Kunskap är aldrig fel.